Podoposturaal therapie

Podo = voet (Latijn)
Posturaal = houding (van het Engelse posture)

Podoposturaal Therapie bij Hoevens Schoenen:

Podoposturaal therapie is een therapiewijze, die gebruik maakt van reflexwerking onder de voeten om zodoende een stands-/ houdingsverandering hoger in het lichaam te weeg te brengen, waardoor klachten verholpen kunnen worden.

Iedere standsverandering van de voeten veroorzaakt een veranderde positie van ieder ander lichaamsdeel, tot in de nek toe. Omgekeerd werkt dit uiteraard hetzelfde, dus van de nek tot in de voeten.

Ieder veranderde positie elders leidt tot standsverandering van de voeten. Door de langdurige ongelijkmatige belasting die samenhangt met een niet-optimale houding, kunnen uiteenlopende klachten ontstaan, o.a.

  • Nek & schouder klachten
  • Heup & Rug klachten
  • Knie en enkelklachten
  • Voetklachten

Of een combinatie hiervan. Peter vonk behandeld klanten in zowel Zaltbommel als in Naarden. Klik voor meer informatie of maak een afspraak. Dit kan telefonisch of via de site.

Peter Vonk, Uw therapeut.

Peter Vonk is de podoposturaal Therapeut bij Hoevens Schoenen. Hij is aangesloten bij stichting loop en hierdoor ook erkend bij alle verzekeraars. Afhankelijk van uw verzekering zal ook (een deel) van de zolen worden vergoed. Vraag bij uw eigen verzekering na hoe dit zit.

Lekker lopen en klachten voorkomen begint bij passende schoenen. Voor een juist advies op basisi van uw eigen unieke voet bent u van harte welkom in de winkel. Uw krijgt een gratis voetmeting en passend advies.

Het ontstaan van podoposturaal therapie in nederland:

De grondlegger van deze therapie is de Franse neuroloog, Dr. Bourdiol, die op dit gebied specifiek wetenschappelijk onderzoek heeft gericht. Karel Breukhoven introduceerde deze therapievorm in Nederland. Er ontstonden twee groeperingen: de podokinesiologen en podo-orthesiologen. Sinds kort zijn deze twee groeperingen weer samen gekomen, onder de naam podoposturaal therapeuten.

De podoposturaal therapeuten, die voldoen aan de specifiek hoge eisen m.b.t. inrichting van de praktijk, gedragscode en bijscholing, kunnen zich aansluiten bij Stichting LOOP. Steeds meer Zorgverzekeraars komen op voor groot deel van de kosten of vergoeden het volledig, indien de therapie verstrekt wordt door een bij het genootschap aangesloten A-therapeut.

Maak hier direct een afspraak

  • :

Wat is Podoposturale therapie?

Podoposturale therapie is een houdingscorrigerende therapie waarbij wordt uitgegaan van de gedachte dat elke voetstandsverandering een verandering hoger in het lichaam tot gevolg heeft en omgekeerd.

Elke houdingsverandering heeft een veranderde stand van de voeten tot gevolg. Deze stands- en houdingsveranderingen kunnen leiden tot verscheidene klachten, zoals chronische knie-, heup-, lage rug- en nekklachten.

De therapie bestaat uit individueel aangemeten zoolvlakken met millimeter dunne elementen die op specifieke plaatsen worden aangebracht.

Omdat met de dunne elementen de ossale-en spierketens door het hele lichaam worden aangesproken zullen deze een ander traject gaan volgen.

Het lichaam heeft enige tijd nodig om zich aan te passen, dit kan zich de eerste weken uiten in spierpijnen, de zoolvlakken moeten daarom geleidelijk worden opgebouwd.Als de zolen niet meer gevoeld worden en er geen spierpijn meer is (na ongeveer 6 weken) kan er een verdere verandering worden doorgevoerd.

Als de gestimuleerde spiergroepen zich hebben hersteld en de houding is verbeterd, kunnen de zooltjes – in overleg met de therapeut – worden weggelaten.

Deze therapeutische aanpassing mag niet gezien worden als een steunzool! Steunzolen ondersteunen de gewrichten van de voeten, zodat deze gewrichten passief in een andere houding komen te staan.

 Onderzoek en behandeling

Het podoposturaal consult bestaat uit:

  • Er worden voetafdrukken gemaakt en de persoon wordt op de podoscoop (voetspiegel ) geplaatst. Hierdoor kan het totale drukvlak van de voetzolen worden bekeken en worden geïnterpreteerd.
  • Op de podoscoop worden de dunne elementen onder de voetzool geplaatst. Dit zal een onmiddelijke inwerking hebben op de voet-en houdingsspieren waardoor de lichaamshouding direct wordt beinvloed. Om een blijvend effect te verkrijgen zullen de elementen, in een later stadium,  in de vorm van kurk op een lederen onderzool worden geplakt en afgedekt.
  • Er wordt een schoenonderzoek gedaan en eventueel schoenadvies gegeven.
  • Er wordt besproken wat de mogelijkheden van de therapie zijn voor de bestaande klachten.
  • Er wordt besproken hoe en wanneer de zolen te dragen, wat te doen bij eventuele verergering van de klachten, het behandelen van de zolen, etc..

In overleg met de patient wordt er een schema gemaakt voor het afhalen van de zolen en de eerste controleafspraak.

Peter Vonk, Podoposturaal Therapeut